Inspanning: Lammermarkt: nieuwe parkeergarage met evenementenplein
Feedback Link

Vragen, opmerkingen, we horen het graag van u!

versturen

Bedankt voor uw reactie!

Binnen enkele minuten ontvangt u een kopie van uw reactie per e-mail.

Cilindervormig ontwerp voor parkeergarage Lammermarkt

Monday, March 17, 2014

Op woensdag 12 maart hebben de gemeente Leiden en de combinatie Dura Vermeer – BESIX de eerste impressies van de parkeergarage Lammermarkt openbaar gemaakt. De garage krijgt een ronde vorm. Hierdoor neemt de garage minder bouwruimte in beslag en is bovendien overzichtelijk en verkeersveilig voor de gebruiker.

De parkeergarage wordt ongeveer 22 meter diep en krijgt zes parkeerlagen met plek voor 525 auto’s. Architectenbureau JHK heeft de garage zo ontworpen dat automobilisten straks via een lange bocht, als een kurkentrekker, naar beneden en boven rijden. Hierdoor hoeft in- en uitgaand verkeer elkaar niet te kruisen en is de eerst volgende beschikbare parkeerplek makkelijk te vinden. Een doorlopende tijdslijn van de Leidse geschiedenis maakt elke verdieping herkenbaar.
 
Na de viering van Leidens Ontzet in 2014 gaat de schop in de grond. Bij de bouw worden trillingsvrije en geluidsarme technieken gebruikt om overlast voor de omgeving zo veel mogelijk te beperken. Om te zorgen dat het verkeer zoveel mogelijk kan doorstromen, wordt eerst de in- en uitgang van garage gebouwd en daarna de garage zelf. Dit voorkomt een omleiding voor verkeer over de Lammermarkt.
 
Naast de Lammermarkt komt er ook een parkeergarage onder de Garenmarkt. Samen voegen de garages straks 1000 parkeerplaatsen aan de binnenstad toe.