Inspanning: Lammermarkt: nieuwe parkeergarage met evenementenplein
Feedback Link

Vragen, opmerkingen, we horen het graag van u!

versturen

Bedankt voor uw reactie!

Binnen enkele minuten ontvangt u een kopie van uw reactie per e-mail.

Bouw parkeergarage Lammermarkt klaar voor de start

Monday, October 13, 2014

Voldoende parkeergelegenheid en goede bereikbaarheid zijn belangrijk voor de stad. Daarom krijgt Leiden twee grote ondergrondse parkeergarages in de binnenstad. Onder de Garenmarkt en onder de Lammermarkt. Dit zorgt voor circa 1000 parkeerplaatsen.

In oktober starten de werkzaamheden van de parkeergarage Lammermarkt. Dit wordt een grote ondergrondse parkeergarage, in de vorm van een cilinder in de vorm van een kurkentrekker. Hier kunnen ruim 525 auto’s in zes parkeerlagen terecht. Het voordeel van dit ontwerp is dat de garage voor de gebruiker overzichtelijk is en hoog scoort op verkeersveiligheid. Dankzij een ‘binnenbocht’ en een ‘buitenbocht’ is er geen kruisend verkeer in de garage. Een ander voordeel is dat parkeergarage door de vorm van de cilinder minder bouwruimte in beslag neemt. De gemeente heeft het plan om de vrijgekomen ruimte boven de Lammermarkt om te bouwen tot een groen evenementenplein. Volgend jaar worden de uitgangspunten van dit plan gepresenteerd.

Wethouder Paul Laudy (Bouw en Openbare Ruimte)
“We gaan beginnen met de bouw van de eerste van twee parkeergarages. Dat is goed voor de stad! Leiden heeft echt een parkeerprobleem: er is te weinig plek en de plekken zijn slecht bereikbaar. Deze garages worden twee centrale plekken met kwalitatief goede parkeerplaatsen, midden in de stad. Daarmee is het een toevoeging voor de bereikbaarheid van de stad en goed voor de Leidse economie. Het is een mooi ontwerp, de cilindervorm is heel slim en het past in de omgeving. Het is eigenlijk wel hét project waarin ongelooflijk veel van de ambities van het stadsbestuur in samenkomen. Niet alleen die broodnodige parkeerplekken, maar ook een groen evenementenplein dat aansluit op het singelpark, vlak bij het winkelgebied, midden in het cultuurkwartier. Hoe de inrichting van het plein eruit komt te zien gaan we de komende periode met bewoners, ondernemers en verschillende partijen uitwerken. We proberen iedereen die er woont of werkt zorgvuldig mee te nemen in elke stap van dit project. Waar we alvast mee beginnen is een informatiecentrum aan de Lammermarkt, waar je terecht kunt om de laatste stand van zaken te horen.”

Projectmanager Peter Gossink
“Ik ben namens de bouwcombinatie Dura Vermeer - Besix de projectmanager van de parkeergarages op de Lammermarkt, en later de Garenmarkt. Dat betekent dat ik verantwoordelijk ben voor de kwaliteit, de financiën, en de planning. Ik slinger de motor aan van dit project en vorm het hele team. Alle disciplines zijn hierin vertegenwoordigd, van de architect, tot uitvoerders en alle andere specialisten die bij een binnenstedelijk project noodzakelijk zijn. We hebben een kantoorpand in Leiden op een steenworp van de Lammermarkt betrokken. Hier wordt eigenlijk alles geregeld: van ontwerp tot de uitvoering. Daarnaast zijn we gespecialiseerd in het bouwen binnen in een stedelijke omgeving. We gebruiken bijvoorbeeld diepwandpanelen, die de constructie van de parkeergarage vormen. Door op deze manier te bouwen, beperken we de overlast van geluid of van trillingen en hoeft er niet geheid te worden. We houden rekening met het functioneren en de bereikbaarheid van de stad. Nu gaan we in elk geval beginnen met voorbereidende werkzaamheden. We gaan eerst de verkeerssituatie aanpassen voor de toekomstige bouwplaats, we verleggen kabels en leidingen en plaatsen voorzieningen voor monitoring. Daar zijn we tot het eind van het jaar mee bezig. In februari willen we de diepwanden plaatsen. We zijn heel trots dat we in Leiden aan de slag kunnen.”

Nieuwsbrief
Blijf op de hoogte van de bouw van de parkeergarage Lammermarkt en alle omliggende projecten door u aan te melden voor de nieuwsbrief.

Foto: Buro JP