Blijf op de hoogte van updates van deze ontwikkellocatie
Ontvang alle updates van deze inspanning per e-mail. Laat hier uw naam en e-mailadres achter.
Uw inschrijving is bevestigd.
U ontvangt nu updates van Breestraat, 't Gangetje en de Korevaarstraat!
Vragen, opmerkingen, we horen het graag van u!
Bedankt voor uw reactie!
Binnen enkele minuten ontvangt u een kopie van uw reactie per e-mail.
Rechtstreekse link naar deze locatie
Breestraat, 't Gangetje en de Korevaarstraat
Kwaliteitsverbetering openbare ruimte en bereikbaarheid
in voorbereiding
in uitvoering
gerealiseerd
De Breestraat is een van de mooiste en bekendste winkelstraten van Leiden.

Al langere tijd was het de gezamenlijke wens van de gemeente Leiden, de ondernemers en de bewoners om de Breestraat de allure te geven die zij verdient. Het belangrijkste uitgangspunt daarbij was dat het verblijfskarakter van de straat versterkt wordt mede door een kwalitatief hoogwaardige inrichting met minder obstakels waardoor ook de historische panden beter tot hun recht komen , de aansluiting met de binnenstad wordt verbeterd en dat de (beleving van de) voetganger centraal staat. Tevens zijn er praktische oplossingen bedacht voor fietsparkeren en afvalcontainers. Belangrijk aspect was ook de Breestraat verkeersluwer en veiliger te maken. Het inrijdverbod voor gemotoriseerd verkeer geldt nu voor de gehele dag in de Breestraat, waarmee de straat in de ochtendspits geen aantrekkelijke route meer is voor doorgaand autoverkeer. Een forse vermindering van het aantal bussen zou een positieve impuls betekenen voor de beleving van veiligheid. Uit onderzoek is echter gebleken dat het op korte termijn halveren van het aantal bussen niet mogelijk is. Wel zijn er goede afspraken gemaakt met Arriva over de gedragsregels voor buschauffeurs in de Breestraat. Tevens is de snelheid omlaag gebracht naar 15 km p/u en is inhalen niet gewenst.
Een belangrijk onderdeel van het plan was de herintroductie van de historische Blauwe Stoep. De Blauwe Stoep zorgt er voor dat de gebouwen weer aan de straat staan in plaats van in de straat. De Blauwe Stoep is uitgevoerd in hoogwaardig materiaal en heeft een mooie uitstraling.
Om de straat minder rommelig te maken zijn de reclamezuilen verwijderd in overleg met de eigenaar. De voormalig bushaltes vormden een obstakel in het straatbeeld. Ze namen relatief veel fysieke ruimte in beslag op het trottoir en ze verstoorden het ruimtelijke straatbeeld. In samenwerking met de eigenaar zijn nieuwe bushaltes ontworpen waarbij de ‘ingang’ van de bushalte richting trottoir gesitueerd staat, niet van zijkanten is voorzien, maar wel van een dak waaronder een ‘grote stoel’ is geplaatst. Met dit ontwerp zijn de zichtlijnen verbeterd en vormt de halte slechts een beperkte versperring op het trottoir. De huidige hangverlichting zal in ieder geval blijven hangen tot het moment dat het aantal bussen door de Breestraat met de helft is gereduceerd. Daarnaast is er voor gekozen, om het historische karakter van de Breestraat te benadrukken, Leidse lantaarnpalen door de gehele straat te plaatsen.
Naast de Breestraat heeft ook het Gangetje en de Korevaarstraat een metamorfose ondergaan. Zij kregen een inrichting die kwalitatief aansluit bij de inrichting van de Breestraat. Het profiel van de Korevaarstraat is gewijzigd met bomen en een middenberm waar fietsparkeren een plek heeft gekregen. Het Gangetje is ingericht als plein met ruimte voor extra terrassen.
Op 7 juli 2014 is een aannemer gestart met de werkzaamheden op de Breestraat. Deze zijn afgerond voor de festiviteiten van 3 oktober 2014. Daarna zijn 't Gangetje en de Korevaarstraat aangepakt, die vervolgens eind november 2014 zijn opgeleverd. Vanaf half december 2014 rijden er gewoon weer bussen door deze straten.
Inspanningen
De volgende inspanningen horen bij deze ontwikkellocatie
Huidige status | Inspanning |
---|---|
4e kwartaal 2014
Gerealiseerd |
Uitnodigende winkelstraat |