Abonneer Feedback Link RSS

Blijf op de hoogte van updates van deze inspanning

Ontvang alle updates van deze inspanning per e-mail. Laat hier uw naam en e-mailadres achter.

Uw inschrijving is bevestigd.

U ontvangt nu updates van Restauratie!

Vragen, opmerkingen, we horen het graag van u!

Bedankt voor uw reactie!

Binnen enkele minuten ontvangt u een kopie van uw reactie per e-mail.

Restauratie

Begraafplaats Groenesteeg

2e kwartaal 2014
in voorbereiding
1e kwartaal 2015
in uitvoering
2e kwartaal 2015
gerealiseerd
Restauratie

Resultaat

Na de aanstaande restauratie zal het beheerplan van de graven worden geactualiseerd. Ook zal de onderhoudsdienst worden geïnstrueerd op welke wijze zij verantwoord beheer en onderhoud aan de graven kunnen uitvoeren. Hiermee wordt geborgd dat ook in de toekomst het verval van de begraafplaats zo goed mogelijk wordt begeleid.

Inspanning

De begraafplaats Groenesteeg is een van de bijzondere plekken in het Singelpark; het langste, mooiste en spannendste stadspark van Nederland dat Leiden aan het maken is.

De begraafplaats Groenesteeg is een rijksmonument en in de jaren 90 grondig aangepakt. De groenstructuren, wegen en graven zijn toen aangepakt en gerestaureerd. Sindsdien wordt de gehele begraafplaats, met uitzondering van de graven, onderhouden door de gemeentelijke onderhoudsdienst Stadsbeheer. De gerestaureerde graven zijn helaas niet onderhouden zodat het verval niet goed is begeleid.

De huidige staat van de graven is matig en voor sommige graven zeer ernstig. Er is zelfs sprake van instortingsgevaar. De restauratie heeft een terughoudend karakter waarbij zoveel mogelijk van het bestaande behouden blijft en waarbij het verval zo optimaal wordt begeleid. Er worden geen ontbrekende materialen teruggebracht. De situatie wordt weer veilig gemaakt zodat het openbare karakter van de begraafplaats verantwoord is. Ook het behouden van de unieke sfeer wordt meegenomen hierbij.

Deze inspanning maakt onderdeel uit van de ontwikkellocatie Singelpark.

Updates

Datum Titel
Friday, May 1, 2015 Graven begraafplaats Groenesteeg in oorspronkelijke sfeer hersteld